Instalare Domain Controller

Pe un sistem Windows, un Domain Controller (DC) este un server care raspunde la cererile de autentificare ( logare, verificare permisiuni, si altele) in domeniul Windows.
Cum se instaleaza un astfel de Domain Controller?
Daca se compara cu ceeace stie sa faca instalarea este foarte simpla.
In windows Server 2008 instalarea decurge dupa cum urmeaza.

1) Se executa comanda dcpromo. Cel mai simplu ea poate fi apelata din cautarea instantanee a Windowsului.
Pentru a nu intampina probleme este recomandat ca IP-ul serverului sa fie definit manual iar adresa DNS Server sa fie introdusa corect. In cazul in care el va vi si DNS server in campul Prefered DNS Server va trebuii sa introduceti chiar IP-ul serverlui.
2) Se va lansa un Installation Wizard. In cazul in care se doreste o instalare Advanced se poate selecta Use advanced mode installation, dar pentru moment doar o instalare standard va fi prezentata.


2) Dupa apasarea butonului Next va apare o pagina despre Operating System Compatibility, care descrie compatibilitatea Windows Server 2008 cu sistemele de operare mai vechi. In aceasta fereastra se apasa Next.  Se va la ajunge la fereastra Choose a Deployment Configuration. Aici poti adauga un nou Domain Controler in Forestrul existent, crearea un nou Domeniu in Forestul existent sau crearea unui nou Domeniu intr-un nou Forest. Deoarece nu exista nici un Forest se alege Create a new domain in a new forest si se apasa Next.

3) Fereastra urmatoare se poate zice ca este ceva mai vizuala pentru un utilizator. Se defineste FQDN-ul doemniului root al Forestului si se apasa Next.

4) Se alege nivelul functional pentru Forest (Windows 2000, Windows Server 2003, Windows Server 2008)

5) Se vor selecta optiuni aditionale. Global catalog nu poate fi deselectat deoarece primul domain controler din Forest trebuie sa fie Global Catalog. Deasemenea se recomanda ca primul domain controler sa fie si DNS Server. Se apasa Next. In cazul in care apare un Warning se apasa Yes.

6) Fereastra urmatoare este cea in care se defineste Locatia pentru Database,Log Files si SYSVOL. In mod normal ea se afla pe partitia C: dar se poate si schimba.

7) Dupa ce se apasa Next se defineste parola de Restore.

8 ) Fereastra urmatoare este doar un sumar al instalarii. In aceasta fereastra se apasa Next si va incepe instalarea propriuzisa. La sfarsitul instalarii vei primi o fereastra in care pentru a finaliza instalarea si a initializa restartul sitemului ca un Domain Controller se apasa Finish.
9) Serverul va fi restartat iar la pornirea acestuia te vei loga la domeniu cu utilizatorul care ai facut instalrea dar in domeniul pe care l-ai definit. Pe un Domain Contorler nu mai exista utilizatori locali.
Dupa instalare fereastra de Server Management va arata astfel:


In speranta ca acest tutorial va ajuta, promit ca voi reveni cu noi articole.

VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: +1 (from 1 vote)
Instalare Domain Controller, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Leave a Reply